Корисні властивості і застосування соєвого масла

Існує багато сотень рослин, які в ботаніці називаються олійними. І сьогодні вже більше ста з них постійно застосовуються для виготовлення рослинних олій, які мають безліч цілющих і корисних властивостей. У зв’язку з безперервним удосконаленням промислових технологій, що дозволяють добувати з рослин масло, список олійних культур постійно зростає. Однією з найпопулярніших і відомих олійних культур є соя. Це воістину цілюща культура має дивовижні унікальними властивостями. Однак не тішить те, що в нашій країні вона не настільки популярна. Крім того, до соєвих продуктів, та й до самої сої, населення Росії ставиться з упередженням.

Люди вважають ці продукти генетично модифікованими — наче до появи генетики їх не існувало. Дійшло вже й до того, що соєве масло вважають дешевим замінником соняшникової, і радять вагітним жінкам утриматися від його вживання, в той час, як насправді таке масло сприяє розвитку головного мозку малюка. Як з боку споживачів, так і з боку виробників, таке помилка пояснюється, швидше за все, незнанням і небажанням знати. Наскільки це можливо, в даній статті ми постараємося розвіяти цю оману, і розглянемо корисні властивості і застосування соєвого масла.

Корисні властивості олії

Завдяки цілющим властивостям соєвого масла, при його постійному вживанні весь організм стає міцним і здоровим, причому воно діє цілеспрямовано: жінкам допомагає залишатися красивими і ніжними, чоловікам — сильними і мужніми, а дітям воно просто необхідно для повноцінного розвитку і зростання. Людський організм може засвоювати його на всі сто відсотків, тому що біологічна активність такого масла вище, ніж у інших олій.

Соєва олія добре вживати в цілях профілактики атеросклерозу і захворювань нирок, для зняття наслідків стресу і зміцнення імунітету. Воно сприяє стимуляції кишечника і покращує обмін речовин.

Склад

У складі соєвої олії є вигідні відмінності порівняно зі складом більшості інших рослинних олій. У першу чергу, в ньому міститься велика кількість вітаміну Е, який необхідний для статевого здоров’я, а також Е1 і Е2.

Відомо, що вітамін Е є «два в одному» — дві форми одного вітаміну: Е1 — це токофероли (альфа, бета, гама, дельта) і Е2 — це токотрієноли (з тими ж позначеннями). Для того щоб вітамін був засвоєний, необхідні обидві форми, а присутні разом вони лише в натуральних продуктах харчування. Їх немає у вітамінах токотрієноли, що означає, що вітамін Е з них просто-напросто не засвоюється.

А при регулярному вживанні свіжих продуктів з даними вітаміном, зокрема соєвого масла, організмом він буде засвоєний майже на всі сто відсотків — різниця очевидна. Однак, на превеликий жаль, багато лікарів про це не знають (або просто не хочуть знати).

У складі соєвої олії містяться і такі компоненти, як вітамін С, натрій, магній, кальцій, фосфор, калій, насичені і ненасичені кислоти, лецитин. Міститься також велика кількість лінолевої кислоти, яка здатна запобігати розвитку раку, трохи менше пальмітинової, стеаринової, олеїнової і альфа-ліноленової. Ці речовини запобігають накопиченню холестерину в судинах, так само, як і лецитин.

Отримання

У Росії сьогодні отримують масло сої, застосовуючи два способи: хімічний (екстракція) та механічний (пресування). Технології стрімко крокують уперед, і досить часто стали застосовувати подвійне пресування. Цікаво те, що при цьому енергії витрачається менше, зате масло виходить екологічно чистим, а натуральні властивості вихідного продукту зберігаються практично в повному обсязі.

На сьогоднішній день самим сучасним вважається спосіб прямої гексанової екстракції. Однак найбільш корисним доводиться олія холодного віджиму: воно довго зберігається і має виражену запахом. І після екстракції, і після віджимання, масло фільтрується — на цій стадії його називають сирим маслом.

З метою отримання нерафінованої олії виробляють процес гідратації — в результаті біологічна цінність масла зменшується, але збільшується його термін зберігання. Нерафінована олія має яскравий колір, сильний запах і виражений смак насіння сої. Незважаючи на утворення осаду, властивого такому маслу, його корисні речовини зберігаються. Використання даного масла здатне поліпшувати мозкову діяльність, завдяки тому, що лецитину в ньому набагато більше.

Багато джерел говорять про те, що вживати в їжу слід лише рафінована олія сої. Таку думку помилково, просто далеко не кожному подобається його смак і запах. Шкоди воно принести не може, однак на ньому не можна смажити — під час смаження утворюються токсини і канцерогени.

Застосування соєвого масла в косметології

Масло сої дивно корисно в косметичному відношенні: воно відмінно підходить для догляду за нормальною і сухою шкірою, однак його краще не використовувати при жирній шкірі — воно здатне бути комедогенним. Масло сої живить і зволожує шкіру, створює захисний бар’єр на її поверхні і утримує вологу. Після масок з маслом сої обвітрена і суха шкіра стає свіжою, також вона знаходить гладкість і здоровий колір.

Масло сої є хорошим засобом і для догляду за зрілою шкірою — воно омолоджує шкіру, що в’яне, повертаючи їй тонус і пружність. Соєве масло не тільки сповільнює процес старіння, але і рятує від уже наявних дрібних зморшок.

Застосування в кулінарії

Рафінована олія сої досить смачне. На ньому можна смажити рибу і м’ясо, готувати з його використанням випічку, перші та другі страви, холодні закуски та овочі — в Росії просто не звикли до нього. Але на Далекому Сході, де вирощується багато сої, основним є саме це масло, інші масла використовуються просто як додаткові. Зберігати рафінована олія сої необхідно в скляній ємності і темному місці.

Залишити коментар

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>