Спеції в догляді за шкірою

Які вибирати спеції та прянощі у догляді за шкірою?

Імбир

Про імбирі і його властивості писав навіть великий Конфуцій. Російській людині імбир став відомим на початку XIX століття. Саме тоді «білий корінь», як називали у нас заморську приправу, почав активно застосовуватися в російській кухні. Жителі Азії і європейці вважали імбир справжнім афродизіаком: на їхню думку, після його вживання жінка ставала більш палкою і поступливою. Імбир рекомендують при порушеннях жирового або обміну холестерину. Тому приправу цілком можна закликати на допомогу, борючись із зайвою вагою. Без удаваної скромності, імбир — джерело корисних речовин, адже в ньому містяться такі мікро-і макроелементи, як магній, фосфор, кальцій, натрій, залізо, цинк і калій, в компанії з вітамінами С, А, групи В.

Догляд за собою

Екстракт імбиру додають у креми для жирної шкіри, лосьйони, в засоби від розтяжок, а також в зволожуючі креми і креми для схуднення. Взаємодіючи з шкірою, він надає стимулюючу дію, покращує кровообіг, підвищує тонус верхніх шарів епідермісу, скорочує пори і нормалізує водний баланс шкіри. Імбир корисний для вікової шкіри, оскільки стимулює клітини шкіри і підсилює її регенерацію. Зараз важко уявити, що через цю ароматної прянощі велися війни, а торгівля корицею розоряла цілі країни. Кориця згадується в китайських джерелах майже 5000 років тому. Кориця покращує кровообіг, а її аромат стимулює роботу мозку. Також ця пряність — популярний компонент дієтичних програм, які засновані на обмеженні як солі, так і цукру. Кориця має позитивну дію не тільки на роботу всіх органів, але ще очищає організм від токсинів. Екстракт кориці входить до складу антицелюлітних засобів і тонізуючих препаратів для обличчя та волосся.

Біохімічний склад цієї пряності досить різноманітний: вона багата антиоксидантами і дубильними речовинами, здатна знімати запалення і стимулювати циркуляцію крові. Обгортання з корицею, а також водні процедури з її використанням усувають підшкірні жирові відкладення і борються з целюлітом.

Паприка — це суміш висушених і товчених червоних перців, яку мадяри називали не інакше, як «червоне золото». Вчений Альберт Сент-Дьордь фон Нейгіраполт був нагороджений Нобелівською премією з фізіології і медицині в 1937 році «за відкриття в галузі процесів біологічного окислення, пов’язані особливо з вивченням вітаміну С і каталізу фумарової кислоти. Вражаюче, але всі свої дослідження він вів на основі паприки. Паприка відноситься до розігріваючою спецій — цим і зумовлено її застосування в медицині. Вона полегшує біль в суглобах, покращує кровообіг, стимулює роботу головного мозку. Паприка містить алкалоїд, білки, вітаміни С, Р, В2, каротин, ефірна і жирні олії.

Приправа «з характером» успішно застосовується в косметології. На її основі робляться різні маски для обличчя, а також засоби для зміцнення волосся. Завдяки протизапальним функцій, сік червоного перцю використовується в народній медицині при порушеннях росту нігтів, акне і фурункульозі. Чорний перець — найвідоміша і стародавня пряність на землі. Європа познайомилася з ним завдяки Олександру Македонському, який привіз його з походу до Індії. Пайперін в його складі сприяє активності ензимів і прискорює рух крові. Широко відомі антиоксидантні і антибактеріальні властивості чорного перцю. Він багатий на вітаміни А, С, Е, Р, РР і групи В, кальцієм, залізом, фосфором, йодом і кремнієм. Усього 30-40 г свіжого перцю забезпечують добову потребу людини в цих вітамінах. Перець тонізує шкіру і знімає запалення. Ефірне масло перцю ефективно при жирній шкірі, вугрової висипки і пігментних плямах. Також при зовнішньому застосуванні ефірне масло перцю допомагає при боротьбі з «апельсинової кірки».

Перець чилі відбувається з тропічної частини Америки, звідки і почалося його подорож по світу. Перець чилі містить вітамін С, залізо, кальцій, фосфор, магній, цинк, калій, жирні олії, каротин. Помірне споживання перцю надає зміцнююча дія на весь організм в цілому, покращує циркуляцію крові, допомагає роботі печінки і навіть позбавляє від доброякісних пухлин і сприяє виробленню ендорфінів — «гормонів щастя». Гідно оцінили чилі і косметологи, використовуючи його як основний інгредієнт масок для швидкого росту волосся. Технологія подібних рецептів дуже проста: перець чилі змішується з молоком і маслом. При контакті зі шкірою голови перець живить коріння волосся, зміцнює і покращує їх зростання.

В якості прянощів в догляді куркума відома більше 2500 років. Обробляють рослина в Індії, Камбоджі, Шрі-Ланці, Індонезії, Китаї, Японії і на Філіппінах. У рослині містяться фосфор, залізо, йод і кальцій, вітаміни С, В, К, В, ВЗ, а також фітопоживні речовини, що виконують функцію антиоксидантів. Вважається, що вживання куркуми в їжу корисно для шлунка, жовчного міхура і нирок. Вона регулює рівень холестерину в крові. У косметології спеція застосовується в складі масок для шкіри обличчя і волосся. Великою популярністю для сухої шкіри користуються маски з куркуми з рослинними оліями. Подібні процедури допомагають поліпшити колір, очистити шкіру і відкрити потові залози. Для зміцнення волосся куркуму втирають в голову разом з сандаловим маслом. Спецію також використовують для пом’якшення симптомів гострих запальних захворювань шкіри — для цього готують і застосовують маски з йогуртом і куркумою.

Залишити коментар

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>